Petter Dass

Av Skule Waksvik

Om kunstverket

Petter Dass (1647-1707) er regnet som en av de betydeligste dikterne i vår felles dansk-norske litteraturhistorie fra 1600-tallet. Han var sogneprest på Alstahaug (to mil sør for Sandnessjøen sentrum) fra 1689 og til sin død, og hans person er derfor sterkt knyttet til stedet.

Billedhuggeren Skule Waksvik er en av sin tids mest representerte skulptører. Hans kunst finnes i de fleste norske byer, og større kunstmuseer. Blant annet finnes Waksviks «Sjøløve» fra 1948 blant skulpturene som omgir Nasjonalgalleriet i Oslo. Etter å ha arbeidet aktivt som kunstner i over 60 år ble Waksvik i 2007 utnevnt til Ridder av St. Olavs ordenen for sitt omfattende bidrag til utsmykking av det offentlige rom.

I Sandnessjøen finnes flere verk av Waksvik. I tillegg til «Petter Dass» på torget, finner du «Sigrid på Sandnes» og «Skule Valentin Storheill» i samme området, samt «Reven» ved Alstahaug sykehjem og «Elgen» noen kilometer nord for Sandnessjøen, like ved Kystriksveien.

Waksvik påbegynte monumentet over Petter Dass i forkant av 300-årsmarkeringen for Petter Dass' innsettelse som sogneprest i Alstahaug. Den omtrent to meter høye bronsestatuen ble kjøpt av Alstahaug kommune i 1989 og oppført på Petter Dass' plass i Sandnessjøen sentrum. Monumentet ble avduket av Kong Olav 14. juni 1989.

Les mer: Reportasje fra avdukingen av statuen: https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digavis_helgelandarbeiderblad_null_null_19890615_60_134_1 Om Petter Dass: www.petterdass.no

Skule Waksvik

Les mer...

Relaterte artikler