• Se alle
  • Billedkunst
  • Skulptur
  • Arkitektur
  • Natur
  • Annet
  • Kulturminner

Petter Dass

Av Skule Waksvik

Om kunstverket

DIKTERPRESTEN PETTER DASS
I vår tid tenker vi på litteraturen som både opplevelse og underholdning. I Petter Dass sin verden rådde det helt andre forestillinger. Diktningen skulle være nyttig. Dikteren var læreren som skulle formidle et budskap. Som prest er Petter Dass preget av sin tids kristendom. Som dikter tilhører han barokken. Som dikterprest forener han ortodoksiens teologiske orden med barokkens poetiske kunstferdighet. Mye av barokkens diktning var preget av et overlesset språk med retoriske effekter. Petter Dass makter å balansere sine virkemidler og skape en enkelhet i uttrykket. Dette har utvilsomt bidratt til at hans dikt fortsatt leses, mens mye annen barokklitteratur har druknet i sine egne overdådige virkemidler.

"JEG DIGTER EY SANGER FOR EGEN PROFIT "
Petter Dass skrev dikt og sanger for alle anledninger. Men først og fremst skrev han for å rettlede unge og voksne til en dypere forståelse, og respekt for Guds skaperverk samt Bibelens ord.

Jeg digter ey Sanger for egen Profit,
Det gavfner Skribenten paa Dommedag lit,
Og til hans Ulykke kand Lykkes.

Jeg skriver ey heller for roos eller Lov,
Min Gud og Samvittighed kræves til Prov,
At saadant er uden min Tanke.

Min inderlig' Længsel er denne for Gud,
Vor Ungdom den kunde som dejligste Brud
Sin Frelsere Christo tilføyes.

Petter Dass fikk utgitt bare en av sine tekster mens han levde: Den Norske Dale-Viise i 1683. Skriftene hans ble spredt gjennom et stort antall avskrifter, og fra 1711 i tallrike trykte utgaver. Første utgave av hans samlede verker ble utgitt i 1874-77.

Les mer: http://www.petterdass-museet.no/

Relaterte artikler